Pekka Säkkinen Lainmuutoksella poronhoito yhteiskuntakelpoiselle ja kestävälle tasolle

Laajamittaista eläinrääkkäystä valtiovallan suojeluksessa

  • Ahman raatelema vielä hengissä oleva poro viruu maassa
    Ahman raatelema vielä hengissä oleva poro viruu maassa

Tällä viikolla fb:n pororyhmään linkitetty Helsingin Sanomien juttu, ”Poroja jätetty tarkoituksella ahmojen armoille”, nosti minussa voimakkaan suuttumuksen tunteen valtiovaltaa kohtaan. Olen toiminut ja puhunut yhdessä porottoman kansalaisryhmän kanssa poron hyvinvoinnin ja oikeanlaisen elinkeinonharjoittamisen puolesta vuosia. Nuo kuvat ja tieto julmuuksista sattuvat syvästi. Suomessa poronhoitoalueella harjoitetaan laajamittaista erityisen raakaa ja julmaa eläinrääkkäystä valtiovallan suojeluksessa. Eläimiä kasvatetaan ja pidetään kidutusta varten ja valtiovalta tuon kaiken julmuuden vuosi toisensa perään on hyväksynyt. Missä ovat myös luontoaktivistit? He päästävät kettuja tarhoista irti, mutta ketään ei ole pohjoisessa suojelemassa erittäin julmaa eläinrääkkäystä. Kehotan kaikkia ihmisiä lukemaan tuo HS:n juttu ja ryhtymään toimiin poron saattamiseksi oikeanlaisen elinkeinon piiriin. Kaikki kansalaiset voivat tehdä asialle jotakin, jos ei muuta, niin protestina lopettaa kokonaan poronlihan syöminen. Valtiovalta on saatava ymmärtämään, että vain lainmuutoksella asia tulee kuntoon.   

Ahman raatelema vielä hengissä oleva poro viruu maassa. Ahman tapa toimia on raadella saaliseläimet liikuntakyvyttömäksi ja jättää kitumaan odottamaan kuolemaa. Poro yksin ja laumoissa on pedolle helppo saalis. Yhdessä yössä peto saattaa niittää poroja joukkokidutukseen useita kymmeniä, vuosittain tuhansia. Miksi näin tapahtuu? Siksi, että ahma tietää poronhoitoalueella, omalla asuinalueellaan, porojen olinpaikat ja se tappaa varastoon ruokaa. Ei ahma tiedä kenen elukoita luonnossa liikkuu ja kenen elukoita se tappaa, eikä se tee sitä tahallaan. Se toimii elinpiirillään tuhansien vuosien vaistoillaan ja opeillaan. Samoin tekevät muutkin petoeläimet, kuten karhut, sudet ja ilvekset, kukin reviirillään ravinnonhankintavaistojensa mukaisesti.

Kuka on vastuullinen tai syyllinen, että noita viattomien eläinten joukkokidutuksia tapahtuu vuosittain valtava määrä? Kuka vastaa, että tämä kaikki olisi voitu ja voitaisiin estää kokonaan? Vastaus on ihminen. Ihminen on vastuullinen ja syyllinen tähän hirvittävään eläinrääkkäykseen ja tuhoon. Ihminen on vastuussa, että noiden petoeläinten luontaiset reviirit on tuhottu, luontainen luonnon tasapaino järkkynyt ja niiden ravinnonhankinta muuttunut, helpottunut. Ihminen on vastuussa petoeläinten kannan muutoksista ja niiden tulemisesta ihmisasumusten liepeille. Ihminen on houkutellut omilla toimillaan pedot asumustensa ja tuotantoeläintensä kintereille viemällä eläimensä ja haaskansa petojen raadeltavaksi. Aikoinaan ihminen ja luontoeläin elivät tasapainossa keskenään, ihminen näkyvillä, luontoeläin piilossa. Nyt näin ei enää ole. Ihminen on syyllinen petojen kurkisteluun nurkista, eivät pedot itse.

Miksi ihminen ei anna luonnon itsensä huolehtia eläinkuntansa tasapainosta? Siksi, että ihminen itse on suurin peto ja täydellinen idiootti. Se raukkamaisella tavalla järkyttää luonnon tasapainoa, kun se ei ymmärrä, että lopulta on itse häviäjä, menettäjä. Se ensin kiduttaa ja tapattaa omia eläimiään ja sitten tappaa luontoeläimet sukupuuttoon. Poro, vaikka se juokseekin irrallaan, se ei kuulu luonnon eläinkuntaan, se ei ole riistaa. Miksi poro ei ole riistaa, vaikka sen on annettu luonnossa vaeltaakin? Siksi, kun se on yksityisomaisuutta, eikä metsästyslain piiriin kuuluva eläin. Poron kuuluu olla ihmisen ohjauksessa.  

Miksi ihminen sitten toimii noin raakalaismaisesti? Miksi ihminen katsoo vierestä eläinten kiduttamista, kitumista? Nauttiiko hän siitä, vai onko ahneus tai rahan ja muiden etujen saanti motiivina tehdä julmuuksia eläimille, omille eläimille? Mitä tekee se valvova taho, joka voisi asialle tehdä jotakin, kun näkee ja tietää tuon kaiken julmuuden ja noiden eläinrääkkääjien taloudellisen hyödyn tavoittelun? Miksi tuo taho, joka voisi lopettaa tuon kaiken, katsookin vuodesta toiseen sivusta? Siksikö, kun se itsekin hyötyy tuosta eläinrääkkäyksestä? Siksikö, että se saa kenties vuosittain palkinnon (jouluporon tai poronlihatönkin) siitä hyvästä, että vaikenee, eikä lopeta tuota julmaa touhua.

Kuka on sitten tuo taho, joka katsoo vierestä tuota julmuutta ja mafian tunnusmerkit täyttävää toimintaa? Vastaus löytyy meitä kaikkia kansalaisia läheltä. Tuo taho on poliittinen järjestelmä, lainsäätäjä, eli se porukka, jonka me kansalaiset itse olemme vaaleissa valinneet hoitamaan asioitamme. Huolehtimaan, että yhteiskunnassa toimitaan lain ja järjestyksen mukaisesti ja että rikolliset ja eläinrääkkääjät saavat asiaan kuuluvat rangaistukset laittomuuksistaan. Olisiko seuraavissa vaaleissa aika löytää vastuullisemmat asioiden hoitajat?   

Nyt on taas Joulu ovella, ja kaikkialla kansoilla kuuluisi olla hyvä tahto. Tuohon hyvään tahtoon vetoan tässäkin yhteydessä ja toivon, että vihdoin ensi vuonna 2018 saadaan tuo mielettömyys loppumaan. Vetoan poliitikkoihin, että heillä aukenisivat silmät ja tuo julmuus saataisiin loppumaan. Kun hiukan asiaa katsoo, tietää, että irrallaan juoksevat tuotantoeläimet ilman huolenpitoa eivät kuulu länsimaiseen kehittyneeseen yhteiskuntaan. Ei tarvitse olla yhtään asiantuntija, vaatii vain hiukan ymmärrystä, mikä on oikein ja mikä väärin. Ja jos on vastuulliselle paikalle pyrkinyt, vastuuta tulee myös rohkeasti kantaa. Tämä on kaikkien yhteinen asia, ei enempää pohjoissuomalaisten kuin eteläsuomalaistenkaan. Tämä on Suomen asia. Nopea lakimuutos on välttämätön, jos Suomi aikoo säilyttää sivistysvaltion ja oikeusvaltion statuksen. Elinkeinopoliittisesti tämä kuuluu maa- ja metsätalousministeriölle ja juridisesti oikeusministeriölle.  

Fb:n porokeskustelupalstalla eräs korkea-arvoinen virkamies lausui osuvasti, ”Jos parasta gourmet ruokaa on vara syöttää pedoille, niin onhan tässä jotain pielessä.”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän PekkaSakkinen kuva
Pekka Säkkinen

Voi kuule Ilmari, on ja paljon. Niin satuitko huomaan, että tämä on pelkästään poroaiheinen blogi? Mutta vastaan sinulle, että sinäpä se virkamiehenä tiedät nuo porohommatkin ja sen ympärillä kaiken tapahtuneen. Suojeluksessasi ja salassasi saattaa olla paljonkin, jota suuri yleisö ja sinisilmäiset päättäjät eivät tiedä?

Toimituksen poiminnat