Pekka Säkkinen Lainmuutoksella poronhoito yhteiskuntakelpoiselle ja kestävälle tasolle

Suomessa yhä kapinallisia, jotka valtapuolueen suojeluksessa

Valtion verovaroin ylläpitämä poronomistajien etujärjestö Paliskuntainyhdistys poronomistajajäsenineen on pitänyt nyt tammikuussa Pudasjärvellä kapinakokouksen, ns. propagandakokouksen, jossa se on toiminnanjohtajansa Anne Ollilan johdolla syyttänyt voimakkaasti pohjoissuomalaista porotonta kansanosaa ja MTK:n poronhoitoalueella toimivia paikallisyhdistyksiä poroelinkeinon alasajosta. Kapinakokouksesta on uutisoitu Iijokiseutu lehdessä 17.1.2018.

Vuoden 2017 lopulla Hyrynsalmella on pidetty porokokous, johon ovat voineet osallistua niin poronomistajat kuin porottomatkin. Tuossa tilaisuudessa on ollut mukana myös maatalousministeri Jari Leppä. Poronomistajat ovat tuossakin tilaisuudessa olleet voimakkaan kapinamielisiä. He eivät hyväksy Suomen lakien noudattamista. Paliskuntainyhdistyksen ´kapinajohtaja´ Anne Ollila oli joukkoineen vienyt tilaisuudessa päähuomion ja esiintynyt aggressiivisen syyttävästi porotonta osapuolta kohtaan. Hän oli suoraan hyökännyt porottomien asukkaiden ja maanviljelijöiden kimppuun väittäen näiden pyrkivän poroelinkeinon alasajoon.  

Paliskuntainyhdistyksen ´kapinajohtajan´ ja poromiesten kapinointi ja hyökkäykset ovat sitä samaa propagandistista valhetta, jota he ovat vuosia julkihuutaneet kaikissa mahdollisissa tilanteissa sekä syöttäneet valheellista tietoa ministeriöön ja keskustapuolueen johtaville ja alemman tason poliitikoille.   

Kukaan ei ole koskaan missään yhteydessä vaatinut poroelinkeinon alasajoa, eivät porottomat asukkaat, mökkiläiset, tiellä liikkujat eivätkä maataloustuottajatkaan, kuten MTK:n Pudasjärven tuottajayhdistyksen johtokunnan Iijokiseutu lehdessä 24.1.2018 ilmestyvässä vastineessa myös yksiselitteisesti todetaan. Porolliset ovat lähteneet valheelliseen hyökkäykseen porottomia kohtaan ja yrittävät tällä propagandalla kääntää tyhjäksi porottomien perustellut vaatimukset poronhoitolain uudistamistarpeesta.

Poroton osapuoli on kaikissa julkisissa puheenvuoroissaan toistuvasti todennut, että nykyinen vapaan laidunnusoikeuden salliva poronhoitolaki ja varsinkin sen 31 pykälä eivät ole käytännössä koskaan toteutuneet lainkirjoittajan alkuperäisen tarkoituksen mukaisesti.  Tähän olemme vaatimassa muutosta. Vaadimme porot pois viljelyksiltä, ihmisten pihoilta ja kaikkialta yksityismailta sekä liikenteestä ja petojen kynsistä. Vaadimme tasapuolisia perustuslain mukaisia perus- ja ihmisoikeuksia kaikille ja heitteillä olevien tuotantoeläinten eläinrääkkäyksen lopettamista.

Kun nykyisen poronhoitolain voimassa ollessaan sen 31 pykälä ei toteudu tai ei ole käytännössä nykyoloissa edes mahdollista toteutua, vaadimme poronhoitolain uudistamista ja porotalouden saattamista muiden elinkeinojen rinnalle, emme poroelinkeinon lopettamista. Tämän olemme myös toistuvasti todenneet julkisesti.  

Pudasjärvellä pidetyssä propagandakokouksessa poronhoitolain uudistamista vastaan kapinoivat ovat uhonneet kutsuvansa oikein pääministerin ja maatalousministerin heidän seuraavaan kokoukseensa hyväksymään heidän valheelliset väitteensä ja siunaamaan mielivaltaisen poronhoidon jatkumisen. Pääministerihän kävi jo ennen kunnallisvaaleja Kuusamossa poromiesten pakeilla myötäilemässä ja puhumassa heidän nykyisenkaltaisen toiminnan jatkumisen puolesta.  

Elämme melkoisia aikoja Suomessa. Valtion lakeja vastaan kapinoivat poronomistajat taluttavat tasavallan pääministeriä ja maatalousministeriä hyväksyttämässä poronomistajien mielivaltaan perustuvan ja tasavallan lakeja rikkovan toiminnan jatkumisen.

100 vuotta sitten virallinen Suomi joutui kukistamaan kapinalliset ja vieraan vallan kumoukselliset. Vietämme parhaillaan kaksipäiväisiä tammisunnuntain tapahtumia Seinäjoella ja Ylistarossa, jotka huipentuvat huomenna sunnuntaina 28.1. suureen pääjuhlaan Seinäjoen Areenalla teemalla ”Sorron alta vapaaksi demokratiaksi”. Kaikki tiedämme tapahtumat 100 vuotta sitten. Tänään lauantaina Seinäjoki-salin täpö täydessä päiväseminaarissa oli yhteinen hiljainen toivomus - toivottavasti ei koskaan enää samaa. Historiankirjoitus ei ole vieläkään kaikilta osin valmis.    

Nyt 100 vuotta myöhemmin virallisen Suomen laajan maaseutualueen merkittävin poliittinen ryhmittymä pitää suojeluksessaan lakeja vastaan kapinoivaa poronomistajakuntaa, joka jatkaa aina vaan laitonta toimintaansa ja pitää panttivankinaan lähes puolen Suomen kokoista aluetta ja sen kansaa. Aitaa kansalaiset, kun tulisi aidata tuotantoeläimet.  

100 vuotta sitten virallisen Suomen johtajat olivat onneksemme päättäväisiä. Nyt joudumme kysymään, missä tai millaisia ovat nyt 100 vuotta myöhemmin virallisen Suomen johtajat? Kykenevätkö he nostamaan pohjoissuomalaisen sorron alla olevan kansan vapaaksi?      

Mitä sitten tapahtui Kuusamossa?

Iijokiseutu lehdessä oli 17.1.2018 kirjoitus otsikolla ”Kuusamon keskusta ei vaadi poronhoitolain uudistamista eikä vapaan laidunnusoikeuden poistamista”. Kirjoituksen on allekirjoittanut Mika Määttä, Keskustan Kuusamon kunnallisjärjestön puheenjohtaja.  

Mitä tuosta pitää ajatella? Joutuuko kysymään tai toteamaan tai miksi pitää joutua näin kysymään, että ”kepu pettää aina”?

Tuo kuuluisa lausahdus on keskustapuoluetta seurannut useita vuosikymmeniä. Turhaan tai ei, mutta jotain perää kait siinä täytyy olla, kun se sitkaasti kulkee mukana? Pitääkö se taas tässä kohtaa paikkaansa?

Ensin tiedotettiin julkisuuteen, että keskustan Kuusamon kunnallisjärjestö vaatii poronhoitolain uudistamista. Sitten oli tietoa liikkeellä, että se ei pitänytkään kokonaan paikkaansa. Nyt oikein lehdessä kirjoitetaan puolueen kunnallisjärjestön puheenjohtajan allekirjoituksella, että aikaisemmat julkisuudessa olleet tiedot eivät pidäkään paikkaansa, kaikki on ollutkin vain unta. Mitään muutoksia ei olla keskustan Kuusamon kunnallisjärjestön puolesta Keskustan puolue-elimille ja sitä kautta lakiin esittämässä.

Poronomistajat ovat jälleen jyränneet keskustapuolueen ja oikein kunnolla. Vihreätä valoa oli jo näkyvissä, että keskustapuolue vihdoin alkaisi tajuamaan nykyisen poronhoitolain toimimattomuuden ja että laki vaatii korjaamista. Mutta taas on palattu takaisin lähtöruutuun.

Kuka vielä luottaa tuohon puolueeseen ja sen valtakunnallisiin edustajiin, että se kykenisi saamaan poroelinkeinonkin muiden elinkeinojen rinnalle? Kuka ylipäätään äänestää keskustapuoluetta tai sen edustajaa missään valtiollisissa vaaleissa, jos siihen ei ole luottamista, ja jos se ei kanna vastuutaan laittaa poronhoitolaki sellaiseen kuntoon, että porot eivät juokse irrallaan ihmisten pihoilla, viljelyksillä, liikenteen seassa ja petojen raadeltavana?

Keskustapuolue on kiistatta vastuussa poronhoitolain jälkeenjääneisyydestä. Keskustapuolue puhuu näissäkin presidentinvaaleissa kahtiajakautuneen kansan vaaroista, mutta ne ovat vain sanoja tuulille, eivät totta. Kansa on todellisuudessa poronhoitoalueella syvästi kahtiajakautunut, ja virallisen Suomen merkittävin maaseutupuolue pitää elinikäisesti suojeluksessaan Suomen lakeja vastaan kapinoivia ja omalla mielivallallaan toimivia porollisia. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat